Purgel Zoltán honlapja
purgel.hu

Búcsú Dr. Sonkodi Sándortól

Életének 86. évében, 2023. október 4-én elhunyt dr. Sonkodi Sándor belgyógyász, nephrologus professzor, a Szegedi Tudományegyetem emeritus professzora.

23 évvel ezelőtt, 24 évesen, súlyos veseelégtelenséggel kerültem a Szegedi Tudományegyetem I. számú Belgyógyászati Klinikájára, Professzor Úr osztályára. Nagyon nehéz időszak volt ez számomra, Professzor Úr ebben a helyzetben lelkileg is támaszt jelentett számomra, mindent megtett azért, hogy ne kelljen életem végéig dialízisre járnom. Sokszor éreztem azt, hogy fiaként kezel.

S nem csak betegként, hanem később a Magyar Lupus Egyesület vezetőjeként is bármikor számíthattam segítségére. Professzor Úr eljött előadást tartani betegfórumunkra, írt magazinunkba. Sohasem felejtem el, hogy 2007-ben Szegvárra a fotókiállításomra is ellátogatott, amely nekem különösen nagy elismerés volt.

Amikor Szegedre utazom, s megpillantom a Szeged táblát, mindig eszembe jutnak az általa mondottak. A sors úgy hozta, hogy tegnap Szegeden volt dolgom, amikor a rakparton haladtam el, felnéztem az I. számú belklinika épületére, s azon gondolkodtam, hogy ő most ott lehet-e az első emeleti irodájában… Terveztem, hogy pár év múlva meglátogatjuk a gyermekemmel, hogy ő is köszönetet tudjon mondani neki.

Halálhíre nagyon megrendített, most olyan érzés van bennem, mintha „egyedül maradtam” volna.

Professzor Úr, emlékeimben örökre megőrzöm. Kisfiamnak pár év múlva fogok Önről mesélni. Arról, hogy milyen egy régivágású úriember, milyen egy igazi orvosprofesszor, és hogy Professzor Úr mit tett a vesebetegséggel élőkért, az orvostudományért, Magyarországért, Szegedért.

Drága Professzor Úr, nyugodjon békében!

Betegei, tisztelői nevében: Purgel Zoltán

Délmagyar Online 2023. október 7.

A Belgyógyászati Klinika vezetősége és munkatársai által írt nekrológ

Életének 86. évében, 2023. október 4-én elhunyt dr. Sonkodi Sándor belgyógyász, nephrologus professzor, a hypertonia gondozás minősített orvosa, a Szegedi Tudományegyetem SZAKK SZAOK Belgyógyászati Klinikájának emeritusa, az I. Belgyógyászati Klinika egykori igazgatóhelyettese, a hazai belgyógyászat, nephrologia, hypertonologia meghatározó egyénisége.

1962-ben szerzett általános orvosi diplomát a Szegedi Orvostudományi Egyetemen. Végzését követően másfél évig a szentesi kórház belgyógyászati osztályán dolgozott, majd nyugdíjba vonulásáig a II. majd évtizedeken át az I. Belgyógyászati Klinika munkatársa volt. Szorgalmával, tehetségével, a minőségi betegellátás mellett tudományos aktivitásával és oktatási munkájával a klinika megbecsült munkatársaként mind felelősségteljesebb megbízásokat látott el, igazgatóhelyettesként vonult nyugdíjba. 2009-től emeritus professzori elismerésben részesült. 1987-től 2008-ig igazgatta a Nephrologia II. Akut Dialízis osztályt is. 1967-ben belgyógyászatból, 1984-ben nephrologiából, 2006-ban foglalkozás-orvostanból szerzett szakképesítést. 1998-ban a „hypertonia gondozás képesített orvosa”, 2002-ben „lipidológus” minősítést kapott. 2001-ben az Európai Hypertonia Társaság „clinical hypertension specialist” minősítést ítélte meg számára. Tudományos érdeklődésének fókuszában kezdettől fogva a nephrologia, hypertonologiai állt. Tudományos munkássága során négy könyvet, 23 könyvfejezetet, 286 tudományos közleményt írt. Szívügye volt az új orvosnemzedékek oktatása, nevelése, lelkesen vett részt a graduális és postgraduális oktatásban. Több mint 500 előadást tartott hazai és nemzetközi tudományos fórumokon, sokszor meghívott előadóként. Előadója volt az Európai Nephrologia Társaság (ERA-EDTA) és a Nemzetközi Nephrologiai Társaság; COMGAN) nephrologiai képző és továbbképző kurzusainak. Az Európai Orvosi Szakképesítések Koordinálásáért Felelős Nemzeti Orvosi Társaságok Szövetségének (UEMS) Nephrologiai Szekciójában 1991-től képviselte a Magyar Nephrologiai Társaságot. Négyszer volt „visiting professor”, háromszor az USA-ban, egyszer Nagy-Britanniában. 1978-ban a kandidátusi (PhD), 1990-ben akadémiai doktori értekezését védte meg. 1999-ben Széchenyi Professzori Ösztöndíjat, 2000-ben Charles Simonyi Professzori Ösztöndíjat kapott. Nyolc magyar és három angol nyelvű tudományos folyóirat szerkesztőbizottságának volt tagja. Számos magyar és nemzetközi tudományos társaságnak volt tagja. A Magyar Nephrologiai Társaságnak 1990-1994 között elnöke, az Európai Nephrologiai Társaságnak, az ERA-EDTA Vezető Tanácsának 1996–1999-ig volt tagja. Magyar Hypertonia Társaság Epidemiológiai Bizottságának 2006-tól elnöke volt. Szakmapolitikai aktivitása részeként a Nemzeti Népegészségügyi Programban 2003-tól három évre a Kardiovaszkuláris Alprogram elnöki teendőivel bízták meg. Számos magyar és nemzetközi kitüntetése közül kiemelendő, hogy 2005-ben a Magyar Nephrologiai Társaság Korányi Sándor-díját kapta, melynek alapító-javaslattevője volt, 2018-ban pedig a Magyar Nephrologia Történetéért díjjal tüntették ki.

Emlékét kegyelettel őrizzük.
A Belgyógyászati Klinika vezetősége és munkatársai

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató