Purgel Zoltán honlapja
purgel.hu

A szeretet lángja is fellobbant

Elérkezett advent negyedik vasárnapja is, s immár az összes gyertya ég Szegvár Szabadság téri adventi koszorúján.

Bár személyesen nem, de lélekben, s az internet és a Kurca TV segítségével, négy héten keresztül részesei lehettünk a közös gyertyagyújtásoknak.

A szeretet lángját Szabó Tibor György polgármester gyújtotta meg.

Videóalbum

Advent, negyedik gyertyagyújtás

Fotóalbum

Szabó Tibor György polgármester köszöntője

Kedves Szegváriak! Kedves online követők, tisztelt Megjelentek!

Tavaly, amikor bekapcsoltuk az ünnepi díszkivilágítást, amely egészen vízkeresztig gondoskodott az ünnepi hangulatról, még nem sejtettük, hogy a következő adventi időszak teljesen más lesz. Már akkor megfogalmazódott bennünk, hogy mi az, amit ugyanúgy, és mi az, amit másképp fogunk csinálni annak érdekében, hogy még színesebbé, hangulatosabbá és meghittebbé tegyük a 2020-as karácsonyi rendezvénysorozatot.
Az első gyertya meggyújtása előtt még komoly reménnyel és várakozással tekintettem erre a napra. Reménykedtem, hogy személyesen is találkozhatunk ezen a napon, és együtt, az összetartozás jegyében gyújtjuk meg a szeretet gyertyáját.
Egy gyertya lángja még nem tűz, de benne van a melegség ígérete.
Két gyertya még nem világosság, de magában hordozza a fény legyőzhetetlenségének az üzenetét.
Három gyertya még nem a megérkezés, de bizonyítéka annak, hogy a várakozással megszentelt Remény születőben van.
A négy adventi gyertya lángja: még nem a várva várt pillanat beteljesülése, de az idő végét jelzi, a Karácsony eljövetelét, a Megváltó születését.
A negyedik gyertya, melynek színe ismét lila, csakúgy, ahogyan az elsőé és a másodiké. Ez a gyertya az utolsó az adventi koszorún, amely a szeretetet szimbolizálja.
Adventi gondolataimhoz Karsay István egyik írását használtam, aki arról ír, hogy életünknek négy fontos pontja van, a négy sarkalatos erény, aminek megléte a boldog élet titka.
Az első erény a bölcsesség. A bölcsesség arról szól, hogy mennyire hallgatsz a saját belső hangodra, ami megsúgja az irányt. Ha nem figyelsz rá, akkor tele leszel félelemmel és kétséggel. Ha megtanulsz hallgatni a megérzéseidre, akkor bármit elérhetsz az életedben, hiszen rá fog vezetni a helyes útra.
Erről szól Advent első hete.
A második erény az igazságosság. Az igazságosság arról szól, hogy mennyire vagy őszinte magadhoz, és ezáltal másokhoz. Ha az ember nem őszinte önmagához, akkor soha nem fogja azt érezni életében, hogy elérte, amit akart, mert becsapja magát és olyasmivel tölti az idejét, ami nem méltó önmagához.
Erről szól Advent második hete.
A harmadik erény a belső erő. Van az életünkben egy vállalt küldetés, egy olyan feladat, ami egész élet során elkísér. A belső erő arról szól, hogy mennyire vagyunk hajlandóak alávetni az életünk ennek a vállalt küldetésnek. Ez sokszor úgy tűnik, lemondással jár, de ez koránt sincs így, hiszen elfogadni a feladatunkat és ezáltal úrrá lenni minden más vágyon, ami letérít erről az útról a legnagyobb erő és boldogság forrása.
Erről szól Advent harmadik hete.
A negyedik erény a mértékletesség. A mértékletesség valójában arról szól, hogy képessé kell válni folyton fejlődni, megújulni, azáltal, hogy a végletek helyett megtaláljuk a feladatainkban a mindenkori arany középutat, vagyis azt a helyes arányt, aminek segítségével kiegyensúlyozottan élhetjük az életünk. Meg kell tanulnunk egyik lépcsőfokról a másikra lépni, ami mindig fejlődést hoz az életünkben.
Erről szól Advent utolsó hete.
A négy adventi hét, ennek a négy sarkalatos pontnak a megvizsgálásában áll, vagyis meg kell nézni, hogy azokon a területeken az életünkben minden rendben van- e.
Sajnos az idén a koronavírus-járvány már felülírta a húsvéti és a nyári terveinket, valamint a tanévkezdéssel kapcsolatban is számos változást tapasztalhattunk. Úgy tűnik azonban, hogy a karácsony sem tud a krízishelyzet hatásai nélkül telni.
Ennek ellenére a karácsony a szeretet által elvezet egymáshoz bennünket.
A karácsonyt kicsi és nagy egyaránt várja. A kisebbek sok ajándékot, a felnőttek inkább pihenést, nyugalmat remélnek tőle. Ilyenkor van igazán alkalmunk arra, hogy rohanó világunkban egy kis szünetet tartsunk és szeretteink körében békésen, meghitten ünnepeljünk.
A karácsonyi ünnepek gyorsan elszállnak, de ne engedjük el az átélt pillanatokat. A békét és a szeretet őrizzük meg szívünkben. Mindennap szükségünk lehet a karácsony hordozta nyugalom, szeretet és bölcsesség iránymutatására.
Kívánom, hogy a karácsony elmúlásával ne veszítsük el emberségünket, mások iránti tiszteletünket, szeretetünket.
Vigyük magunkkal karácsony üzenetét jövőre is, hogy a mindennapokban segítsen a testi, lelki, szellemi feltöltődésben, értékeink megőrzésében, községünk fejlődésében.
Szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik segítették az adventi készülődést, szemet gyönyörködtető dekorációval öltöztették ünneplőbe községünket.
Köszönöm a koszorúhoz és a községi karácsonyfához felajánlott fenyőt:
Kapás Tamásnak, Papp Jánosnénak, Báthory Ernőnek, Viola Istvánnénak, Luli Jánosnak és Kovalcsik Sándornak.
A fák kivágásában Sinka Attila és Sinka Alex segített, köszönöm nekik.
Köszönöm az adventi koszorú és a Betlehem elkészítését Ráczné Purgel Ilonának, Szabó Juditnak, Kutasné Fazekas Anettnek, Vighné Somodi Ritának, Kutasné Berkecz Editnek, Vigh Szilviának, Bugyi Imrének, Bugyiné Ágoston Katalinnak, Hegedűsné Katikának, Lantos Erikának, Majzik Ferencnek, Lekrinczki Kittinek.
A közterületek dekorációját készítette: Vigh Szilva, Bakos Norbert, Kutas Imre és Kutasné Berkecz Edit.
A díszkivilágítást és a díszítést megköszönöm: Mészáros Ferencnek, Kutas Imrének, Kutasné Berkecz Editnek, Viola Balázsnak, Szécsiné Marikának, Szabó Jánosnénak, Szép Endrének, Kováts Zsoltnak, Vas Tibornak, Gémes Zoltánnak, Buda Zoltánnak, Piti Dávidnak, Tassy Dórának, Vigh Szilviának, Bakos Norbertnek, a művelődési ház dolgozóinak, Bélteki Andrásnak, Balatoni Sándornak, Korom Tibornak.
A körforgalmi fenyő: Hevesi Péter, Szabó Barnabás és felesége, illetve Kukovecz Márta keze munkáját dicséri.
Köszönöm az ünnepi gondolatokat a gyertyagyújtásokon résztvevőknek: Andrási Elemér plébános úrnak, Csurka Zoltánné óvodavezetőnek, Víghné Németh Ildikó iskolavezetőnek és Nagy Zoltán református lelkész úrnak.
Köszönöm a Kurca Tv munkatársainak és Purgel Zoltánnak a közvetítésben való közreműködést.
Köszönöm a Polgárőrség Tagjainak a rendezvényeken való segítséget.
Köszönöm továbbá a Mikulásnak, hogy ellátogatott Szegvárra, Magyar Pál Mikulásszállítónak, a krampuszoknak és Béres Ferencnek.
Kívánom, hogy az elkövetkező esztendőben is az összefogás, az együtt gondolkodás, az egymás iránti tisztelet jellemezze hétköznapjaikat.
A Képviselőtestület nevében kívánok Önöknek, szeretteik körében eltöltendő áldott karácsonyt, és valamennyi álmukat beteljesítő, egészséget hozó, koronázatlan, békés, boldog új esztendőt!

Ezt a posztot ide kattintva megtalálod a „Szegvári képek, szegvári emlékek” Facebook csoportban is.

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató