Purgel Zoltán honlapja
purgel.hu

Volt egy Tuti Tippem

Két hete írtam a legelső vállalkozásomról, a Mega Videotékáról Szeretném a sort folytatni a Tuti Tipp reklámújsággal, amely ugyancsak meghatározó volt életemben, s szívemhez is közel állt.

A rendszerváltás után (a 90-es években) ígéretesnek tűnt az ingyenes terjesztésű reklámújságok piaca, hiszen ekkortájt még nem voltak elterjedve az Internetes hirdetések, a lakosság nagy része ezekből az újságokból tájékozódott. Felismertem az ebben rejlő lehetőségeket, s 1995 nyarán megalapítottam a Tuti Tipp újságot. Az első lapszám 1995. augusztus 18-án jelent meg, A4-es oldalméretben, Szegváron, postaládába történő terjesztéssel, mindössze 1500 példányban. A helyi hirdetőknek mi kínáltuk a leghatékonyabb és legalacsonyabb költségű hirdetési lehetőséget, ráadásul lapunk (a többi újsággal ellentétben) postaládákba volt terjesztve. Ezekben az években a Szuperinfó hálózat volt a piacvezető Magyarországon, nekik volt a legnagyobb hálózatuk, a legnagyobb összpéldányszámuk.

1996-ban már volt olyan lapszám, amely 4 oldalon jelent meg, s elindult a Mindszenten megjelenő Tuti Tipp is 2200 példányban. Év végén már a Szegvári és a Mindszenti Tuti Tipp már összevontan jelent meg, 1997. januártól pedig Mártélyon, márciustól további környező településeken is megjelent: Fábiánsebestyénen, Derekegyházon, Nagymágocson és Nagytőkén. 1997. szeptemberben az egyik számunk „próbaképpen” színes nyomtatásban jelent meg, ez akkoriban „nagy szám” volt, hiszen a konkurens újságok mindegyike egy-két színű nyomtatással készült. Időközben lett más üzleti érdekeltségem is Szegváron (pl. a Mega Videotéka), így a saját üzleti hirdetéseim is megjelenhettek a reklámújságban. Pár alkalommal előfordult, hogy – nem szalonképesen fogalmazva – „visszanyalt a fagyi”, ugyanis volt amikor annyira megtelt az újság hirdetésekkel, hogy a saját üzleteim hirdetésének már nem maradt hely – így hirdetéseim kimaradtak a saját újságomból.  

1998 tavaszától negyedévente megjelent egy különszám is, nagyobb „újság” formátumban. Az újságban megjelentek reklámriportok, színes hírek, viccek, szórakoztató tartalmak, programajánlatok, rejtvények, aktuális névnapok, a Munkaügyi Központ állásajánlatai, stb. Ez év őszétől pedig tovább bővült a lap megjelenése Csongrád környéki településekkel: Csanytelekkel, Tömörkénnyel, Felgyővel.

Az újság életében a következő mérföldkő 1999. július 10-én következett be, ekkor már 32.000 példányban, nagy formátumban, színes nyomtatásban jelent meg a lap Tuti Tipp Extra néven a következő településeken: Szentes, Csongrád, Kunszentmárton, Mindszent, Szegvár, Nagymágocs, Fábiánsebestyén, Derekegyház, Nagytőke, Csanytelek, Tömörkény, Felgyő, Árpádhalom, Eperjes, Tompahát, Bokros, Mártély, Cserkeszőlő. A megnövekedett példányszám miatt keresnem kellett egy nagyobb kapacitású nyomdát: az újságot ettől kezdve a Szuperinfó nyomdája készítette Békéscsabán.

Több nyomdával is kapcsolatban álltam, a kezdetekben a szentesi Kvirtek Nyomdász Bt. nyomtatta a lapot, 1997-től a hódmezővásárhelyi Norma Nyomdász Kft, 1999-től pedig a békéscsabai Hungária Infó nyomda. A lap grafikai tervezését, tördelését én végeztem, én voltam a főszerkesztő, a szerkesztőség Szegváron a Mindszenti úti Mega Videotékában működött.

A Tuti Tipp sikerét jól tükrözi, hogy a kisebb vállalkozások mellett egyre több multi cég, autószalon, közüzemi szolgáltató lett hirdetési partnerem.

2000-ben megromlott egészségi állapotom miatt már nem tudtam kellőképpen ellátni az újság kiadásával kapcsolatos napi feladatokat: hirdetésszervezés, tördelés, nyomdai előkészítés, nyomdából elszállítás, kiszállítás a terjesztőhálózatnak, terjesztés ellenőrzése, stb. Úgy döntöttem, hogy a lapot megszüntetem, az utolsó szám 2000. decemberben jelent meg, a címoldalon az alábbi búcsúzó írással:

6. évfolyam, 136. szám. Öt és fél évvel ezelőtt indult útjára a Tuti Tipp reklámújság. Most a Tisztelt Olvasó a 136. lapszámot tartja kezében.
136 év semmiség a Föld történetében, 136 km/h csekélység egy sugárhajtású repülőgépnek, 136 pofon semmiség Kokónak, 136 méter apróság a Balaton-átúszásban, 136 oldal a Bibliában néhány gondolat csupán, 136 millió még nem elég egy miniszter budai luxusvillájához…
Ez a szám azonban csodálatos egy lap életében. Hosszú idő volt, míg 136 lapszámot elkészítettünk. Több tucat kolléga, levilágító, futár, montírozó, favágó, nyomdagépmester, fuvaros dolgozott rajta több mint öt éven át, hogy Önökhöz mindig időben eljusson a Tuti Tipp.
Ez idő alatt több mint másfélmillió példányszámban, közel tízezer hirdetés jelent meg.
Reméljük, hogy örömmel fogadták lapunkat, és sok értékelhető és hasznos információt találtak benne.
Végszóként szeretnénk minden kedves Olvasónknak Békés, Boldog Karácsonyi Ünnepeket és Sikerekben Gazdag Új Esztendőt kívánni!

Purgel Zoltán főszerkesztő

Szegvár, 2000. december 18.

A Tuti Tipp újság mérlege

6 évfolyam, 136 lapszám, 336 oldal terjedelem, körülbelül 10.000 hirdetés, több mint 1.500.000 példányszám, közel 30.000 kg súly. Ha az újságok hosszabbik oldalát egymás mellé tennénk, az 81.000 km hosszú lenne, azaz kétszer is megkerülhetnénk (vagy beteríthetnénk) vele a Földet az Egyenlítő mentén.

Vállalkozásom 20. évfordulója alkalmából (2015) az összes lapszámot digitalizáltam, s publikáltam weboldalamon és egy külön létrehozott Facebook oldalon. Az újság oldalai megtekinthetők vagy letölthetők (és tovább nagyíthatók) a ikonra kattintva. Mai szemmel nézve megmosolyogtató a magazin megjelenése és grafikai stílusa – de ezekben az években ez volt az elérhető technikai színvonal. Elgondolkodtató a hirdetések tartalma, és a néhol felbukkanó árak is – például 1996-ban az akciós cigaretta 92 Ft-ért.  

A Tuti Tipp kis újságként indult, s évekkel később méltó konkurenciája lett a regionális Szuperinfónak. Kiadványszerkesztő gyakorlatomat és az akkori programcsomagok (Aldus Page Maker, Quark XPress, CorelDraw, Ventura) megtanulását az újság szerkesztésében eltöltött hat évnek köszönhetem. És még sok minden mást.

Tuti Tipp reklámújság – 1995. – I. évfolyam

Tuti Tipp reklámújság – 1996. – II. évfolyam

Tuti Tipp reklámújság – 1997. – III. évfolyam

Tuti Tipp reklámújság – 1998. – IV. évfolyam

Tuti Tipp reklámújság – 1999. – V. évfolyam

Tuti Tipp reklámújság – 2000. – VI. évfolyam

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató