Purgel Zoltán honlapja
purgel.hu

A párizsi Eiffel-torony

Az Eiffel-torony tervezőjéről, Gustave Eiffel mérnökről kapta nevét.

1889. március 31-én adták át Párizs jelképét, az Eiffel-tornyot a nagyközönségnek. Megépülése forradalmi pillanat volt, hiszen egészen az égig ér, akkoriban ez volt a legmagasabb épület a világon. A torony összmagassága 322 m, ebből maga a torony 300 m, fölötte 22 méterre magasodik egy tévéadótorony. Az első emelete 58 méter magasságban, második 116, a harmadik 276 m-en van.

Az Eiffel-torony Párizs leglátogatottabb helye, évente 6-7 millió látogatóval.

Egyébként Eiffel tervezte a budapesti Nyugati Pályaudvart is. A torony terveit bemutatta a budapesti előjáróságnak is, de nem támogatták, hogy a mai Eiffel-torony Budapesten (úgy tudom, hogy a Clark Ádám téren) épüljön meg – pedig így utólag milyen jó lett volna.

Fotó: Purgel Zoltán

Naponta több tízezer unalmas fotó készül az Eiffel-toronyról, az én képem is ebbe a kategóriába tartozik – pedig nem volt egyszerű a feladatom. Párizsban a toronyhoz hasonló magasságú épületeket kerestem, ahonnan tudok képet készíteni. Nem sok választásom volt: a Montparnasse felhőkarcolót néztem ki magamnak, csak hát a bejutás nem volt egyszerű az esti órákban. Az 56 emeletes üzletház teteje kilátóként is funkcionál, a késő délutáni órákban mentem be, s „fent feledkeztem”. (Egy érdekesség: úgy tudom, hogy a Montparnasse-ban van Európa leggyorsabb liftje, 11 másodperc alatt volt fent az 56. emeleten.) Este 9 órakor kapcsolják fel az Eiffel-torony fényeit, ekkor készült a fenti kép is. Állványt kellett használnom, így is bemozdult a kép, hiszen a toronynak azért volt kilengése.

Az én szívemhez közel áll ez a képeslap jellegű fotó, a szobám falán is kint van. Minden évben ellátogatok Párizsba, úgy is mondhatom, hogy Párizs rabul ejtett… Szerintem ennek a városnak van egy különleges atmoszférája, amely egy világvárosban sincs meg

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató