Purgel Zoltán honlapja
purgel.hu

Táncolva zárták az évet

Ebben az évben is gálaműsorral zárta a (tan)évet a szegvári Dobbantó Néptánccsoport, a Művelődési Házban.

Lukács Istvánné a következő szavakkal köszöntötte a vendégeket: „A nemzet, mely múltját elfelejti, jövőjét veszti el!” Korunkat a változás jellemzi. Változik a gazdasági környezetünk, a társadalom, melyben élünk. Változnak szokásaink, a kultúránk, változunk mi magunk is. Ebben az átalakuló világban nehéz kapaszkodót találni, mert az állandónak és változatlannak hitt hagyományokhoz való viszonyunk is átalakulóban van. Nem elégszünk már meg a folklór reprodukálásával. Keressük és megmutatjuk, amit ebből a kultúrából ma aktuálisnak, magunkra nézve érvényesnek, értékesnek tartunk. A mai gálaműsort a fenti gondolatok jegyében állítottuk össze, a magyar nyelvterület etnikailag sokszínű tánc és zenekultúráját mutatjuk be…”

Az est folyamán bemutatkoztak az Alapfokú Művészeti Iskola keretei közt működő együttes minden korosztálya, a hatévestől a felnőttekig. 
Az est folyamán egy nagy meglepetés műsor is volt: színpadra léptek azok a fiatalok, akik kicsiny gyermekkoruktól az együttes minősítéséig juttatták el a szegvári néptáncosokat. Az ő nevükhöz köthető a Dobbantó név kitalálása, ők indították el az együttest a külföldi szerepléseken Szűcs Ilona és Zybek segítségével. Velük tették meg az eddigi legtávolabb utat a Krím félszigeten található Jalta világfesztiváljától Portugáliáig, az Atlanti-óceán partjáig. Az első minősítést 2000-ben Pécsváradon szerezték meg 30 fő részvételével, a következő táncokkal: Domaházi leánytáncok, Kisszekeresi játékok és táncok, Szeged környéki táncok, Erdőszombattelki táncok. A meglepetés műsorban a Kisszekeresi játékok és táncok című koreográfiát táncolták azok, akik el tudtak jönni, hiszen ők már az ország minden részében élnek és dolgoznak, többen közülük családosak.
Azt hittük, nem lehet a Dobbantóktól megszokott kiemelkedő színvonalú és hangulatú műsort tovább fokozni. Tévedtünk. Egy olyan gálaműsort láthattunk, mely egy életre szóló élmény volt mindenkinek. Köszönjük!

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató